söndag 17 maj 2020

FLER FÖDDA

Ytterligare ett föl är fött här och det var nummer fem och hon föddes i torsdags kväll vid 22.30

Sto e; Kintaro - Nupilot - Robin Z.
Det var dramatiskt vid fölningen då stoet hade kraftiga värkar men inget kom ut. Jag gick in och försökte rätta till framben och huvud som "trasslat" ihop sig och skulle precis ringa jourhavande veterinär för jag tänkte att detta går åt helvete när det äntligen kom ut en hov och sen kunde Päran och jag med gemensamma krafter dra ut ungen då det ju gott ett tag och vi ville såklart få ut den så fort som möjligt.

Allt gick bra och det är en jättefin och ädel tjej men som vanligt säger jag att ha era ston övervakade för allt kan hända även om det för det mesta går bra bara man har koll!

Nu är det ca 13 dagar till nästa sto är beräknad att föla och då är det min egen Amarettwo och efter henne i början av juni är det en inackorderad. Båda kommer ju såklart stå på övervakning samtidigt.
Amarettwo ska få sin fölbox tvättad och iordninggjord idag....

Denna veckan har det varit full fokus på seminston, fölvak men jag har i stort sett haft dom lektioner det var tänkt med lite ändringar. Jag är inte kloningsbar men det hade underlättat !!!

Igår kom första stoet som skulle semineras som hade föl vid sidan det är lite senare än i fjol då första stoet med föl seminerades 9/5
Däremot har vi har haft fler ston än tidigare som är seminerade redan i mitten av maj.
Jag tycker det är jätte roligt att få förtroendet att seminera era ston och att fler och fler hittar ut hit för varje år och att så många kommer igen både en, två och fler gånger!!!

Vi kollar ston måndag, onsdag och fredag morgon och varför ska dom kollas på morgonen undrar en del ?!?! Jo det är dom dagarna man beställer skick från hingstarna och man vill undersöka stona så nära beställning som möjligt för att få så få skick det går/sto och brunst!!!

Nu när det är helg kommer många stoägare och hälsar på sina ston och fölungar och det ska ni såklart göra för fölmys är ju det bästa. Jag umgås det jag hinner men jobbar vidare med mitt då jag har väldigt mkt att göra med alla hästar!!

Just idag är här 37 hästar ...visserligen är 6 av dom föl men det är ju inte mindre jobb så vi får nog räkna med dom också....haha

Nu ska jag byta hästar i hagarna och mocka ett par till boxar.

Hade faktiskt sovmorgon i morse men jag vaknade tidigt och då fick stackarn som skulle ha stallet meddelande med saker jag kommit på som man inte får glömma....jag är ju så nojig med allt men dom hade gjort allt jätte fint . Dom kan ju inte släppa ut alla hästar men matade alla och mockade dom "enkla" boxarna. Resten fixar jag nu!!!

//Bubbel - Har kontrollbehov




Inga kommentarer: