lördag 5 april 2014

KLURAR PÅ AVEL & SEMINFRÅGOR

Ibland när man kollar på nätet blir man ju mörkrädd på folks avels annonser.
Tänker inte länka till annons om avelshingst jag såg på Hästnet men om en hingst är bedömd med extremt låga siffror på treårstest ser jag inte vad den ska kunna tillföra i aveln , den är inte godkänd eller har en fullständig stam men kostar ändå en hel del pengar i motsvarighet till godkända. Är det verkligen någon som använder en sådan hingst och i så fall varför????

Har följt en diskussion ang semin hemma eller på station och om hur dyrt det är med avel och då skulle i denna debatt vara om hur dyrt det är med just veterinären i semin sammanhang och att man bör få seminera utan tillgång till veterinär och att alla ska få seminera sina ston hemma.

Då är min fråga vem ska då seminera och då kommer ju den som gör det ta betalt för sin tjänst / gång den kommer dit och om JAG då som seminör ska åka runt till kunderna - hur många ston hinner jag/dag....vem vill vara den som får seminet sist på dagen när frysklamparna tinat upp och vem hämtar lådorna och står stoägaren hemma och väntar när jag kommer eller ska jag hämta in hästen från hagen också :) 
Jag vet ju vis av erfarenhet att ju längre det går fram på dagen ju sämre är livet i frigolit lådan.

Dessutom är det ju så i Sverige att för att få semininera ska du ha gått en seminkurs!

Nu är jag inte avvisande till detta system om det nu skulle bli så men hur ska det lösas praktiskt???
Ska stoägarna själva ha ett mikroskop o studera i och frågan är NÄR i brunsten kommer vi att seminera våra ston ?? Kommer det att gå åt fler eller färre dyra skick? Ska alla ha en egen provhingst?

Här på min station har jag iallafall märkt att stoägare har faktiskt koll på när deras ston brunstar och det är alltid några varje år som faktiskt kommer försent för seminering ( när stoet redan ovulerat ) fast hon verkar superbrunstig!!

I seminsammanhang tycker jag själv inte att just veterinären är det dyra. Det är ju EN kostnad du lägger för hela säsongen. 

Däremot kan jag tycka att fraktkostnaden på semin har börjat springa iväg nåt alldeles förskräckligt.
Posten tog ju bort sitt lördag skick och numera går fredagsskicken i en slinga där flera måste få betalt för det dom gör. Skick från utlandet är ju en kostnad på ca 1500:- / gång så det plockar snabbt kronor Ingen kan ju jobba gratis det förstår jag ju också....

Men i avels sammanhang kan jag ju då ändå tycka att själva veterinärkostnaden är relativt liten eller vad just din station tar betalt för att arbeta med ditt sto under dom dagar hon är "aktiv" i seminering.
Kom gärna hit och ta en titt så förstår du att det ligger en hel del jobb bakom varje dräktigt sto och det är mkt som ska klaffa.

Använd dig av en station med ärlighet och kolla upp hur pass bra dräktighet dom har. För det är du som betalar kalaset!!!
Vill du inte blanda ditt sto med andra i en hage - ta en station där hon får gå själv för att minska skaderisk. 

En annan sak vad det gäller skaderisk....jag skulle aldrig åka ut och seminera ett sto utan en bra seminspilta för ni ska veta vad dessa hästtanter kan hitta på när dom har en arm i ändan...och att nån ska bli skadad vill man verkligen inte . Varken häst eller människa

Sådär nu har jag klurat lite i detta ämne...
Kommentera gärna

Läs gärna om min semin station på www.stall-lillaheda.se

Vi har haft hög dräktighet samtliga år , flera gånger 100% dräktiga ston och går nu in på åttonde säsongen!
Jag talar ALLTID om direkt om jag ser att seminet vi får ser dåligt ut och du som kund får gärna vara med och kika i mikroskopet :)

 Antar att kanske en och annan hingsthållare inte gillar mig för det för ibland är det faktiskt lite hysch hysh under pågående säsong men sen ser man att jodå jag hade rätt men då har iallafall jag sagt till stoägaren - dom ska ha infon för än en gång, dom betalar kalaset !

Nä jag har ingen egen hingst att sälja in.
Jag har möjlighet att i år ha en hingst på naturlig betäckning om någon vill ställa sin här. Gärna ponny , kanske NF. Hör gärna av dig!!!

Önskar att fler upptäcker dom små stationerna - både min och andras !!!

//Bubbel - älskar semin jobbet fast det kan vara jobbigt

Inga kommentarer: