torsdag 3 mars 2016

NU GÅR VI IN I VÄNTANS TIDER

Nu går vi in i fasen.....
.....En månad till beräknad fölning för årets första ston!
Här är en beräknad till 28/3 och en 8/4
Än kräver det inte så mkt extra jobb men jag kollar dagligen hur tuttarna ser ut och har ökat kraftfodergivan på dom och kollar så dom mår bra helt enkelt.
Den ena går kvar i lösdriften till i början av nästa vecka för att sen stallas upp nattetid i den box hon ska få föla i. Den andra har fått fritt från ridning och går i sin vanliga flock och äter och sover. På henne ser man redan att hon går lite vid sidan av dom andra och umgås inte så mkt längre. Hon vill helst vara ute så mkt som möjligt och äter med god aptit gör båda som har fri tillgång på hösilage var och en på sitt håll!!!

Det ena stoet är 4 år och ska få sitt första föl och den andra är 14 år och har tidigare fått 3 föl och är vanligtvis en arbetsmyra i min verksamhet.

Hon brukar bli riden till hon har ca en månad kvar till földags men det är ju individuellt för varje sto hur länge hon vill bli riden. Jag brukar säga att man märker det (om man har god koll på sina hästar och vet hur dom är) Jag går på känslan helt enkelt. Iår fick hon paus lite tidigare men mest bara för det passade sig så och har gått lite mer intensivt än tidigare år och vi nu valde att trappa ner henne när det liksom passade i verksamheten! Jag läser av mkt i hästarnas ögon hur dom mår och ögonen nu säger att det börjar bli tungt!

I frysen finns plasma och råmjölk laddat OM man skulle behöva för när det krisar så behöver man sånt snabbt. Jag vet för jag har ju varit med om det ett par gånger.
 I fjol sålde jag plasma till en som akut behövde under en helg då man inte kan få tag på nån och alla veterinärer har inte heller vid behov och man kan få kris och panik.
Men som sagt - jag har i frysen vid behov antingen till mig själv eller någon annan!!!

Min seminveterinär har foalcheck att tillgå om man behöver kolla sitt föl. Förmedlar gärna kontakt.

Man ska såklart inte måla fan på väggen men det är bra att vara så förberedd som man kan.

Vi har också startat en FB sida som heter "moderlösa föl" där ger vi tips om hur vi fått jobba när vi tagit hand om föl som mist sina mammor och inte lyckats hitta reservmamma.
På bilden är det Nitro LH som bara ett par dagar efter denna bild togs miste sin mamma. Då var han 14 dagar.


Nu lullar/rullar stona vidare ytterligare några veckor och äter och njuter.
Gillar inte att snön vräker ner men hoppas på lite vår tills det är földags.

På torsdag ska dom stelkrampsvaccineras är planen också.

Återkommer under avelssäsongen om hur just jag brukar "jobba" och vad som kan uppstå.

Inga kommentarer: