torsdag 5 juli 2018

MKT OROANDE

D8 växer. Han är så himla go


Något som upptar väldigt mkt av min tid är det extrema väderläget. På fälten här hemma ser det ut som ovan och det är totalt upptorkat och nerbetad och marken är som betong. 

Jag försöker jaga hösilage till hästarna och jag letar norröver och just nu även i Polen och Holland. Läget är katastrofalt och ger mig ständigt magont. Jag har 34 egna balar och 10 inköpta och det är en liten bråkdel av vad jag gör av med på ett år. Jag måste på något vis få tag på ca 125 balar till för att vara på den säkra sidan. Det finns heller ingen halm att köpa och vad gör man om hästarna inte får tuggtid i vinter????
Den som inte har djur förstår inte hur illa det är.

Att försöka ragga foder långt iväg är inte lätt för man måste lösa en frakt också och det är kostsamt att ordna med lastbil osv ochfoderpriserna är extremt höga just nu. 
Igår kostade en hösilagebal i Skåne 1800:- + moms. Jag gör av med 17 st/månad. Det går inte att handla för dom priserna.

Jag kommer inte ta in några inackorderingar i vinter som läget ser ut nu om man inte kan säkra sitt eget foder då jag inte kan garantera att jag får ihop foder till dom egna hästarna jag har. Dom som står uppstallade här och sköter sina hästar själva får hjälpa till att jaga sitt eget foder , det är enda sättet. Dom som redan står här på full skötsel eller kommer framåt våren för fölning måste jag lösa det för på något vis.

Vad gör man om man inte får tag på foder???
Slaktar man sina hästar då?
Kan man sälja nån ? I så fall vilka? Vill någon över huvudtaget köpa hästar som läget är i hela landet?
Ska man göra sig av med lektionshästarna? Dom kommer ju bli väldigt dyra att hålla i vinter och den verksamheten kommer inte bära sina kostnader på långa vägar!
Ska man sälja några avelsston?
Går det ens att sälja fölungar??? Kollar man köpes annonser finns det inte en endaste sökes annons på fölungar i nuläget!!
Det är många tankar som rör sig i huvudet just nu??


Att säga att det löser sig kan man inte göra ännu för det regnar ju aldrig och en andraskörd blir det inte här iallafall. Alla fält är helt nerbrända och det är ju redan Juli.
Jag gjorde dessutom misstaget att plöja upp och så om allt på den ena gården jag arrenderar och där har knappt ett grässtrå kommit upp.

Det är K A T A S T R O F

Ännu går det ingen nöd på några hästar för jag har fortfarand bete då jag arrenderar mkt mark men jag har inget bete alls hemmavid och där stödutfodras det ju .

Det börjar dra ihop sig för årets sista fölningar för dessa två eftersläntare. Högtryckstvättade deras boxar igår då jag bestämde mig att ställa dom bredvid varandra och flytta om andra seminston. Det blir lättare med kamera övervakningen när dom har boxarna bredvid varandra för dom slipper jag snurra kameran i taket när jag övervakar på natten ( man gör det i appen i teleonen)

Stallen innehåller en hel drös av ston med föl denna veckan . I morse seminerade jag med Gammelus R & Kannando Hästak , igår fick vi ett Tysklands skick.
I morgon fredag kollar vi ston 8.15 som vanligt. Vi kollar på mån-ons-fre men kolla tid veterinären kommer hit då det kan variera lite beroende på antal ston!

Det enda stället som gräset frodas på här på farmen!!!

Sopis missar aldrig en vattenrunda!!!

Nähäpp nu får kaffedrickandet vara avklarat och jag ska byta ston i hagarna för första gången idag. Alla vill vara ute en stund och det är ju dessutom mkt enklare att mocka när dom inte är i boxen.

//Bubbel - alltid hungrig2 kommentarer:

sebastianmirasmilla sa...

Jätte orolig jag med. Behöver ju inte alls lika mycket som du, men kanske 50 balar. Köpa tsm?

Bubbel Dansgalning sa...

Det är nog så att man får gå ihop och köpa för att få fulla lastbilar och minska något på dom galna priserna . Just nu letar jag hösilage i Polen och även långt norröver. Kollat en del i Danmark. Att köpa av handlare går inte utan man får söka själv. Handlarna har blivit rent giriga!!!!